Fit bułki na zakwasie
Wymarzyły mi się domowe bułki, pełnoziarniste, wypełnione bakaliami i przeróżnymi dodatkami, a najlepiej na zakwasie. Jednak upieczenie dobrych bułek na zakwasie nie jest łatwą sprawą, jeśli nie chcemy, aby wyszły twarde i zbite. Znam jednak na to kilka patentów, warto przed przygotowywaniem ciasta namoczyć płatki owsiane/jaglane i siemię lniane wrzącą wodą, to sprawi, że nasze ciasto będzie delikatniejsze. Dodatkowo warto do ciasta dodać także jajko. Dzięki temu nasze bułki będą wypełnione zdrowiem, a przy tym będą miały chrupiącą skórkę i delikatny miąższ.
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- jajko - 1 szt.
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- wrzącej wody - 200 ml
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g
- mąki żytniej jasnej typ 720 - 100 g
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- soli - 1,5 łyżeczki
- letniej wody - 300 ml
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 g
- bakalii (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni, biały mak, suszone daktyle) - 120 g
- płatków owsianych - 50 g
- płatków jaglanych - 50 g
- siemienia lnianego - 30 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- duża misa
- ściereczka
- pędzelek
Przepis:
1. Do misy wsypujemy płatki owsiane, jaglane i siemię lniane. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut.
2. Do dużej misy wsypujemy mąki, aktywny zakwas, sól, namoczone płatki i bakalie. Dodajemy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 4 minuty.
3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy ją na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy pestkami. Pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.