Fava – grecka pasta z grochu
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Do zbioru smarowideł do chleba dołącza dzisiaj grecka pasta z grochu łuskanego czyli Fava. Niezwykle prosta ponieważ składa się tak naprawdę tylko z dwóch składników, z grochu i cebuli. Polecam wszystkim miłośnikom past i tym, którzy mają ochotę na jakąś odmianę. Taka pasta świetnie pasuje do chleba, a ja najbardziej ją lubię z chlebkiem lawasz.
Składniki- groch łuskany - 250 g
- cebula - 3
- sok z cytryny - 2-3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa
Groch zalać wodą, ugotować do miękkości, woda powinna wyparować a groch powinien być mocno miękki.
Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę na bardzo małym ogniu ok. 30 min, aż się skarmelizuje.
Cebulę dodać do grochu i zmiksować. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz odrobinę oliwy. Miksować na gładką masę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego:)