Fava – grecka pasta z grochu

Fava –  grecka pasta z grochu
Zdjęcie - Fava –  grecka pasta z grochu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Do zbioru  smarowideł do chleba dołącza dzisiaj grecka pasta z grochu łuskanego czyli Fava. Niezwykle prosta ponieważ składa się tak naprawdę tylko z dwóch składników, z grochu i cebuli. Polecam wszystkim miłośnikom past i tym, którzy mają ochotę na jakąś odmianę. Taka pasta świetnie pasuje do chleba, a ja najbardziej ją lubię z chlebkiem lawasz.

Składniki Instrukcje

Groch zalać wodą, ugotować do miękkości, woda powinna wyparować a groch powinien być mocno miękki.

Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę na bardzo małym ogniu ok. 30 min, aż się skarmelizuje.

Cebulę dodać do grochu i zmiksować. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz odrobinę oliwy. Miksować na gładką masę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Fava –  grecka pasta z grochu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów