Fasolka po bretońsku na oleju

Lubisz fasolkę po bretońsku? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂 Do podsmażenia składników użyliśmy oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K i tłoczony jest z polskiego rzepaku
Składniki na fasolkę po bretońsku na oleju:
- 500 g fasoli Jaś
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 500 g dobrej jakości wędzonych kiełbas pokrojonych w plastry (najlepiej 2 rodzaje)
- 150 g boczku wędzonego lub pieczonego pokrojonego w kostkę
- duża czerwona i żółta cebula pokrojone w pióra
- 5-6 obranych ząbków czosnku
- 800 g pulpy pomidorowej lub pomidorków krojonych z puszki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- łyżka majeranku
- opcjonalnie sól i pieprz
Jak ugotować fasolkę po bretońsku na oleju:
👉fasolę namocz przez noc w zimniej wodzie, powinno byc jej co najmniej dwa razy wucej niż fasoli,
👉fasolę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy do miękkości,
👉w międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wrzucamy pokrojone wędliny, cebule i na średnim ogniu podsmażamy co chwilę mieszając,
👉do lekko przesmażonych składników dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez około 10 minut – mieszamy,
👉podsmażone składniki przerzucamy do garnka z ugotowaną fasolą,
👉dodajemy pulpę pomidorową, koncentrat pomidorowy, majeranek, opcjonalnie sól i pieprz – mieszamy i dusimy przez minimum 25-30 minut,
👉jeżeli fasolka jest za gęsta, to śmiało można dolać odrobinę wody. Pamiętajcie, aby zagotować danie.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis