Falafel idealny

Falafel idealny

Zdjęcie - Falafel idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Falafel - smażone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fastfood z krajów arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekąska to świetna alternatywa kebaba podanego w picie.
Najpopularniejsza wegańska potrawa z Bliskiego Wschodu.
Orientalny przysmak bez trudu przygotujesz w domu, wystarczy poznać kilka trików. Domowe falafle są chrupiące z zewnątrz, a środek mają delikatny, wręcz aksamitny i pachną przyprawami.
Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wcześniej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grę.
Namoczoną ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa.
Dodatek sody nie tylko spulchni masę, ale przyspieszy smażenie kotlecików.
Formowanie falafli bardzo ułatwia specjalna maszynka. Korzystając z niej należy formować masę z lekką górką, nie na płasko, wówczas środek kotlecika pozostanie bardzo delikatny. To są najważniejsze wskazówki, by cieszyć się smakiem smacznego, udanego falafla. Skorzystałam z porad kucharza - amatora z Palestyny.
Polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Falafel idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

300 g ciecierzycy
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki wiśni wonnej (mahlep)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty
1 łyżka mąki - opcjonalnie
1/2 litra oleju do smażenia

Przygotowanie:

  • ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia
  • ciecierzycę odcedzić na sitku
  • obrać cebulę i czosnek
  • ciecierzycę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy zmielić w maszynce do mięsa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Masę odstawić przynajmniej na 1 godzinę
  • rozgrzać olej
  • formować falafle. Naciągnąć sprężynkę maszynki, nałożyć porcje masy przyciskając, by kotlecik się zlepił. Zwolnić sprężynkę i uwolnić falafla. Każdorazowo maszynkę zanurzyć w wodzie i formować kolejne kotleciki. Jeśli formujesz ręcznie, a masa jest za mokra dodaj łyżkę mąki
  • falafle smażyć po 1 minucie z każdej strony, do zrumienienia. Usmażone wyławiać drucianą łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać w picie (przepis tutaj), z sosem tahini i dużą ilością ulubionych warzyw

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Falafel idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów