Empanadas - pieczone pierożki z farszem
Bardzo dobra propozycja, na pyszny i sycący obiad. Pierożki empanadas, najchętniej zajada się w krajach Ameryki Łacińskiej, również w wersji smażonej. Ale śmiało można powiedzieć, że empanadas, już dawno podbiły podniebienia całego świata. Są przygotowywane na wiele sposobów i z różnymi farszami, z ciasta drożdżowego, pierogowego, półkruchego.
To dobry sposób, na zagospodarowanie resztek jedzenia. Zostało Ci trochę mięsa z obiadu, w lodówce więdnie papryka, czy pieczarki, masz trochę sera i sosu pomidorowego ?? Nie czekaj, połącz składniki na ciasto i przygotuj smaczne empanadas. Pierożki empanadas, wybornie smakują nie tylko na obiad i nie tylko na ciepło.
Można je zabrać do pracy i na uczelnię….pycha ?
Składniki na empanadas – pierożki z farszem / 9 -10 sztuk Składniki na ciasto
- 250 g mąki ( u mnie chlebowa typ 1050 )
- 100 g masła
- 1 jajko
- 40 ml. zimnej wody
- spora szczypta soli
Do miseczki daj mąkę i masło pokrojone na kawałki, połącz składniki. Dodaj jajko i sól, dolej trochę wody i wyrabiaj ciasto. W razie potrzeby dolewaj tyle wody, żeby postało gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto daj do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz- 1 mała ugotowana lub upieczona pierś kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 2 mniejsze czerwone cebulki
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Mięso pokrój w małą kostkę lub poszarp widelcem. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulki pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Na gorący olej, daj cebulę i paprykę, chwilę smaż mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dorzuć mięso, czosnek i kukurydzę, chwilę podgrzewaj. Całość dopraw do smaku, pomieszaj.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą część rozwałkuj na posypanym mąka blacie, na około 3 mm. Miseczką o śr. około 12 – 13 cm. wycinaj większe kółka. Każde kółko napełnij farszem, brzegi pierożka starannie połącz. Pierożki można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do 180 stponi, pierożki piecz około 25 minut, do zrumienienia. Gotowe empanadas, można podać z sosem czosnkowym. Smacznego ?