Ekspresowy chlebek w stylu greckim

Ekspresowy chlebek w stylu greckim

Zdjęcie - Ekspresowy chlebek w stylu greckim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ekspresowy chlebek w stylu greckim to propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkie i smaczne wypieki. Ten prosty przepis nie wymaga długiego wyrastania ciasta, a zachwyca bogactwem smaków. Przygotowanie tego chlebka to czysta przyjemność.

Sekretem jest dodatek rzepakowego oleju Kujawskiego, który nadaje mu wyjątkowej wilgotności i aromatu, idealnie komponując się z pozostałymi składnikami. Kujawski ma teraz nowy korek ułatwiający dozowanie oleju małym i dużym strumieniem – jest naprawdę wygodny w użytkowaniu. Natomiast nowa butelka jest smuklejsza i jeszcze bardziej poręczna w użyciu, a jej kształt inspirowany jest strojem Kujawianek znanym z reklam marki.

Składniki na ekspresowy chlebek w stylu greckim:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 320 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g oliwek (dobrze odsączonych z zalewy)
  • 100 g sera feta
  • 100 g suszonych pomidorów (dobrze odsączonych z zalewy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Ekspresowy chlebek w stylu greckim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ekspresowy chlebek w stylu greckim?

W misce wymieszaj olej Kujawski z jogurtem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na proszek do pieczenia wlej sok z cytryny.

Następnie dodaj pozostałe drobno posiekane składniki.

Mieszaj całość łyżką do połączenia składników.

Ciasto na ekspresowy chlebek wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj chleb. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C w termoobiegu, przez około 40 minut lub dłużej, aż chleb będzie zrumieniony.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów