Ekspresowy chlebek w stylu greckim

Ekspresowy chlebek w stylu greckim to propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkie i smaczne wypieki. Ten prosty przepis nie wymaga długiego wyrastania ciasta, a zachwyca bogactwem smaków. Przygotowanie tego chlebka to czysta przyjemność.
Sekretem jest dodatek rzepakowego oleju Kujawskiego, który nadaje mu wyjątkowej wilgotności i aromatu, idealnie komponując się z pozostałymi składnikami. Kujawski ma teraz nowy korek ułatwiający dozowanie oleju małym i dużym strumieniem – jest naprawdę wygodny w użytkowaniu. Natomiast nowa butelka jest smuklejsza i jeszcze bardziej poręczna w użyciu, a jej kształt inspirowany jest strojem Kujawianek znanym z reklam marki.
Składniki na ekspresowy chlebek w stylu greckim:
- 300 g jogurtu greckiego
- 320 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g oliwek (dobrze odsączonych z zalewy)
- 100 g sera feta
- 100 g suszonych pomidorów (dobrze odsączonych z zalewy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak upiec ekspresowy chlebek w stylu greckim?
W misce wymieszaj olej Kujawski z jogurtem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na proszek do pieczenia wlej sok z cytryny.
Następnie dodaj pozostałe drobno posiekane składniki.
Mieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Ciasto na ekspresowy chlebek wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj chleb. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C w termoobiegu, przez około 40 minut lub dłużej, aż chleb będzie zrumieniony.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 min.
Stopień trudności: prosty przepis