Ekspresowe tacos z kurczakiem
Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do minimum: smażenia kurczaka i podgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans?
*
SKŁADNIKI
na 4 tacos
Tacos:
- 4 małe pszenne tortille
- 2 piersi z kurczaka
- 1 awokado
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- kilka listków pietruszki lub kolendry
- kilka łyżek jogurtu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki soli
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka oleju
* PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj.
Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie każdy placek załóż na wałek lub grubą drewnianą łyżkę i zepnij wykałaczką. Gdy lekko przestygnie, napełnij ją kurczakiem, awokado oraz fasolą. Posyp natką oraz papryczką i podawaj z jogurtem.
*