Ekspresowe tacos z kurczakiem

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Zdjęcie - Ekspresowe tacos z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do minimum: smażenia kurczaka i podgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans?

Zdjęcie - Ekspresowe tacos z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4 tacos
Tacos:

  • 4 małe pszenne tortille
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 awokado
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • kilka listków pietruszki lub kolendry
  • kilka łyżek jogurtu
Na marynatę:
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka oleju



* PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj.
Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie każdy placek załóż na wałek lub grubą drewnianą łyżkę i zepnij wykałaczką. Gdy lekko przestygnie, napełnij ją kurczakiem, awokado oraz fasolą. Posyp natką oraz papryczką i podawaj z jogurtem.
*

Zdjęcie - Ekspresowe tacos z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów