Ekspresowe ciasto z gruszkami

Ekspresowe ciasto z gruszkami

Zdjęcie - Ekspresowe ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przepisu na ekspresowe ciasto z gruszkami użyłam oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory, który powstaje z pierwszych zebranych w roku polskich nasion rzepaku. Świetnie sprawdzi się do posiłków przygotowywanych na ciepło, jak i na zimno. Jest źródłem kwasów omega-3 i witamin E oraz K.

Olej Kujawski z edycji limitowanej Pierwsze Zbiory będzie dostępny w sklepach w we wrześniu i w październiku.

Składniki na ekspresowe ciasto z gruszkami: 

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 gruszki

Zdjęcie - Ekspresowe ciasto z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ekspresowe ciasto z gruszkami ?

Do miski wsypujemy składniki sypkie: mąkę, kakao, cukier oraz sodę i mieszamy.

W osobnej misce łączymy maślankę z jajkami oraz olejem Kujawskim.

Do mokrych składników wsypujemy partiami składniki suche i całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Mieszamy krótko do połączenia się składników. Masa nie musi być jednolita.

Przygotowane ciasto ekspresowe przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczemy. Na wierzch układamy kawałki gruszek i lekko dociskamy je do ciasta. Pieczemy przez ok. 40 min. lub do tzw. “suchego patyczka” w temperaturze 180 stopni C (“góra-dół” bez termoobiegu).

Gotowe ekspresowe ciasto z gruszkami posypujemy cukrem pudrem.

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania:  50 min.
Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów