Dżem z aronii ze śliwką




Zdjęcie - Dżem z aronii ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców bogatym w antocyjany o właściwościach przeciwutleniających, przeciwstarzeniowych, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacnia naczynia krwionośne. Niektórzy znają ją od dzieciństwa, ja poznałam ją kilka lat temu. To moje drugie podejście do niej. Wcześniej robiłam sok. Teraz zrobiłam gładki dżem. Z podanych składników wyjdzie 4 słoiczki.
WAŻNE:
Po obraniu i umyciu aronię należy włożyć do zamrażalnika na 24 godziny, aby straciła goryczkę. Osoby mające dolegliwości żołądkowe np. wrzody, stany zapalne czy nadkwasotę powinny jej unikać.
1 kg aronii
300 gram śliwek
3 łyżki cukru różanego np taki: cukier różany
1/2 szklanki cukru trzcinowego ( można więcej ale ja nie lubię słodkich)

Aronię umyć, przełożyć do garnka i gotować na średnim lub małym ogniu, dodać śliwki dusić aż śliwki się rozpadną. Dodać cukry. Po kilku minutach zblendować ( ja blenduję delikatnie, bo lubię gładki dżem). Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 20 minut w 90 stopniach C.
Pyszny do białego sera, tortów.

Przepisy z tych kategorii

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
1

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczone powidła śliwkowe
1

Pieczone powidła śliwkowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Powidła śliwkowe (niskosłodzone)

Powidła śliwkowe (niskosłodzon…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Powidła śliwkowe z piekarnika
1

Powidła śliwkowe z piekarnika

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania
2

Powidła śliwkowe z piekarnika…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dżem ze śliwek węgierek

Dżem ze śliwek węgierek

Kaś Kaś
Bake&Taste