Duo naleśniki
Duo naleśniki są puszyste i elastyczne, bez cukru i glutenu. Mają też niski indeks glikemiczny. A jakie dodatki do naleśników lubisz najbardziej? Ja świeże owoce! Zawdzięczamy je pszczołom, podobnie jak szereg innych produktów: warzywa, migdały, a nawet kawę czy bawełnę.
Składniki na naleśniki:
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 60 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 250 g mąki (ja wykorzystałam owsianą bez glutenu, ale może być pszenna, jeśli używasz)
- 10 g kakao
Jak zrobić naleśniki?
Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, poza kakao. Do części ciasta naleśnikowego (ok. 130 g) dodaj kakao i zmiksuj.
Na rozgrzaną patelnię patelni wylej jasne ciasto, następnie zrób spiralę z ciasta kakaowego. Duo naleśniki smaż z dwóch stron. Gotowe naleśniki podawaj ze świeżymi owocami.
Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwe