Zimowa herbata z rumem

Zimowa herbata z rumem

Zimowe, poświąteczne wieczory, to czas kocyków, dobrych książek oraz gorącej, aromatycznej herbaty. Najbardziej lubimy korzenne herbaty z dodatkiem goździków, anyżu, imbiru i cytryny. Uwielbiam cynamon w wypiekach, ale w herbacie nie koniecznie, dlatego cynamon dodaję bardzo oszczędnie. Odrobina rumu, na pewno nie zaszkodzi ?

Ta pełna aromatów herbata, świetnie smakuje, rozgrzewa i wzmacnia odporność ?

Zdjęcie - Zimowa herbata z rumem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na korzenną herbatę z rumem / 2 szklanki
  • 1 łyżeczka czarnej, liściastej herbaty lub 4 łyżeczki herbaty owocowej
  • 2 szklanki wrzątku
Przyprawy do herbaty korzennej z rumem
  • 4 goździki
  • 1/2 gwiazdki anyżu
  • 2 plasterki imbiru
  • kilka ziaren zgniecionego kardamonu
  • 2 plasterki cytryny lub 2 plasterki pomarańczy
  • 2 cm. kawałek kory cynamonu ( opcjonalnie )
  • 2 kieliszki rumu

Do czajniczka, daj czarną herbatę liściastą lub herbatę owocową, dodaj przyprawy korzenne, zalej wrzątkiem. Czajniczek przykryj. Czas parzenia herbaty, około 4 minuty.

Herbatę możesz również krótko podgrzać w małym garnuszku, razem z przyprawami. Herbaty nie można zagotować.

Herbatę rozlej do szklanek, do każdej dodaj kieliszek rumu i plasterek cytryny. Herbatę można dosłodzić miodem. Smacznego ?

Kategorie przepisów