Drożdżówki z serem i brzoskwiniami
Jakie wypieki przypominają Wam dzieciństwo? Dla mnie numerem jeden od zawsze były drożdżówki z serem lub z budyniem. Rzadko przygotowywane wprawdzie w domu, gdzie królowało zdecydowanie drożdżowe z owocami i kruszonką, ale każde wyjście do piekarni po chleb kończyło się właśnie zakupem tej słodkiej bułki. Była ona niczym trofeum za samodzielne wyjście na zakupy. Drożdżówki swego czasu królowały również w sklepikach szkolnych, gdzie podczas długiej przerwy ustawiały się kilometrowe kolejki. Piękne czasy! Obecnie nadal od czasu do czasu kupuję je w jednej z ulubionych wrocławskich piekarni. Szczególnie latem, kiedy nie brakuje na nich sezonowych owoców. W domu piekę je raczej sporadycznie, bo grozi to zjedzeniem pół tuzina na raz, ale czasami warto podjąć to ryzyko, bo takie ciepłe drożdżówki prosto z piekarnika smakują zdecydowanie najlepiej!
Tym razem postawiłem na drożdżówki z serem i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają niczym latające spodki, to smakują naprawdę znakomicie. ? Wyrośnięte ciasto drożdżowe skrywa aksamitną masę serową i słodką połówkę brzoskwini. W tym przepisie poszedłem trochę na skróty i wykorzystałem owoce z puszki. Jednak sezon na brzoskwinie właśnie się zaczął, więc świeże będą jak znalazł; wystarczy obrać z nich skórkę. ? Gorąco polecam upiec je w ten deszczowy weekend, bo taka domowa drożdżówka z serem zdecydowanie potrafi poprawić nastrój nawet w największą niepogodę. A te połówki brzoskwiń trochę przypominają słoneczka. Czyż nie? ?
Drożdżówki z białym serem i brzoskwiniami Łukasz Jakie wypieki przypominają Wam dzieciństwo? Dla mnie numerem jeden od zawsze były drożdżówki z serem lub z budyniem. Rzadko przygotowywane wprawdzie w…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 8 sztuk Czas przygotowania: 45 minutCzas gotowania: 25 minut 25 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
- 150 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego i schłodzonego masła
- 30 g cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Masa serowa:
- 200 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Z drożdży (tylko ze świeżych, suszone możesz dodać od razu do mąki) przygotuj zaczyn, dodając je do mleka wraz z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Do pozostałej mąki wsyp resztę cukru oraz sól, wlej zaczyn, masło i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto (możesz się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego). Gdy będzie już elastyczne i gładkie, odstaw je na 1,5 do 2 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Teraz ponownie je zagnieć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę, zostawiając więcej ciasta na bokach i tworząc na środku dołek. Rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Masa serowa
- Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Pieczenie drożdżówek
- Świeże brzoskwinie przekrój na połówki, sparz wrzątkiem i ściągnij z nich skórę. Brzoskwinie w puszce tylko odsącz z syropu.
- Po wyrośnięciu bułeczek ponownie uformuj palcami dołki i nałóż do nich po 2 łyżki masy serowej. Na wierzch połóż połówkę brzoskwini.
- Brzegi drożdżówek posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
- Drożdżówki piecz przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do złotego koloru. Następnie wyjmij i zajadaj się nimi, póki są jeszcze ciepłe. ?