Drożdżowe paszteciki pełne grzybów
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g margaryny Palma
na farsz:
- 20 g suszonych
- grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
- 700 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- estragon
- 2 łyżki oleju Kujawskiego
inne:
- żółtko
- sezam lub mak
Przygotowanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka. Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy.
Pieczarki z cebulą obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty.
Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com