Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym
Składniki:
Dorsz pieczony:
- 600 g filetów z dorsza
- 1 cytryna
- 1 gałązka rozmarynu (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
- 4 gałązki oregano (lub pół łyżeczki suszonego)
- sól
- kolorowy pieprz
Sos jogurtowy do ryby:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 listki mięty
- ½ małego pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę umieść w pojemniku spożywczym, polej sokiem z połowy cytryny. Rozmaryn i oregano drobno posiekaj. Dorsza natrzyj ziołami i odstaw na godzinę do zamarynowania.
Krok 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, dopraw solą oraz pieprzem. Pozostałą cytrynę pokrój w cienkie plastry i ułóż na rybie. Naczynie przykryj. Piecz przez 15–20 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.
Krok 3
Gdy ryba piecze się, przygotuj sos. Posiekaj miętę oraz szczypiorek i wsyp do jogurtu z olejem Kujawskim BIO słonecznikowym tłoczonym na zimno. Składniki sosu jogurtowego dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z dodatkiem ulubionej surówki, pieczonych ziemniaków oraz kleksami z sosu jogurtowego.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: obiad, święta