Domowy sos pomidorowy do makaronu

Domowy sos pomidorowy do makaronu

Pyszny, pełen witamin i dobrego smaku, domowy sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, cebuli i marchewki. Zimą, można wykorzystać pomidory z puszki, latem koniecznie sięgaj po świeże, mocno dojrzałe pomidory. Do sosów, najlepsze będą mięsiste pomidory typu lima. Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Zdjęcie - Domowy sos pomidorowy do makaronu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na domowy sos pomidorowy:

  • 5 sztuk mocno dojrzałych pomidorów typu lima
  • 2 małe, młode marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • sól i pieprz
  • oliwa

Jak zrobić domowy sos pomidorowy do makaronu?

Marchewkę, czosnek i cebulę obierz. Skórkę pomidorów natnij i zalej wrzątkiem.

Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno pokrój. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.

Na rozgrzaną oliwę, daj cebulę i smaż mieszając, aż cebula się zarumieni. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, całość pomieszaj i chwilę podgrzewaj. Dorzuć startą marchewkę, ponownie pomieszaj i nadal gotuj około 20 minut na małym ogniu.

Na koniec dodaj oregano, ocet winny i miód lub cukier, pomieszaj i nadal gotuj, aż sos odparuje wodę i lekko zgęstnieje.

Na koniec, domowy sos pomidorowy dopraw do smaku i zmiksuj na gładką masę. Gorący sos, podawaj z makaronem i odrobiną startego sera, typu parmezan. Całość można posypać listkami bazylii lub mięty 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Domowy sos pomidorowy do makaronu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów