Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński

Kto nie zna smaku paprykarza szczecińskiego ?? Myślę, że wszyscy znają. Ten domowy, jest jednak dużo smaczniejszy, bo zrobiony we własnej kuchni, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jest nie tylko ciekawym smarowidłem do pieczywa, ale również znakomitą propozycją na zdrowy i lekki obiad, czy na kolację. Do tej potrawy, można użyć każdej ryby wędzonej, pieczonej lub gotowanej na parze. Domowy paprykarz szczeciński, fajnie pachnie i fajnie smakuje.

Polecam bardzo ?

Zdjęcie - Domowy paprykarz szczeciński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 100 g białego ryżu
  • 150 g fileta z dorsza bez ości
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek ketchupu bez konserwantów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia

Ryż ugotuj na sypko z  łyżeczką soli, wg. instrukcji na opakowaniu.

Rybę osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Ugotuj na parze około 15 minut, lub gotuj w małej ilości wody i odcedź. Gotową rybę, rozgnieć widelcem, na małe kawałki.

Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w małą kostkę.

Na większej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę, kiedy cebulka się zeszkli, dodaj warzywa. Warzywa smaż mieszając, do czasu, kiedy zmiękną. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Do warzyw, dodaj rozdrobnioną rybę i ketchup, całość dokładnie pomieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj na małym ogniu.

Na koniec dodaj ryż i wszystko dokładnie pomieszaj. W razie potrzeby, dopraw do smaku.

Podaj na ciepło lub na zimno, na obiad lub na kolację. Smacznego ?

Zdjęcie - Domowy paprykarz szczeciński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów