Domowy paprykarz szczeciński

Kto nie zna smaku paprykarza szczecińskiego ?? Myślę, że wszyscy znają. Ten domowy, jest jednak dużo smaczniejszy, bo zrobiony we własnej kuchni, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jest nie tylko ciekawym smarowidłem do pieczywa, ale również znakomitą propozycją na zdrowy i lekki obiad, czy na kolację. Do tej potrawy, można użyć każdej ryby wędzonej, pieczonej lub gotowanej na parze. Domowy paprykarz szczeciński, fajnie pachnie i fajnie smakuje.

Polecam bardzo 🙂

Zdjęcie - Domowy paprykarz szczeciński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 100 g białego ryżu
  • 150 g fileta z dorsza bez ości
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek ketchupu bez konserwantów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia

Ryż ugotuj na sypko z  łyżeczką soli, wg. instrukcji na opakowaniu.

Rybę osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Ugotuj na parze około 15 minut, lub gotuj w małej ilości wody i odcedź. Gotową rybę, rozgnieć widelcem, na małe kawałki.

Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w małą kostkę.

Na większej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę, kiedy cebulka się zeszkli, dodaj warzywa. Warzywa smaż mieszając, do czasu, kiedy zmiękną. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Do warzyw, dodaj rozdrobnioną rybę i ketchup, całość dokładnie pomieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj na małym ogniu.

Na koniec dodaj ryż i wszystko dokładnie pomieszaj. W razie potrzeby, dopraw do smaku.

Podaj na ciepło lub na zimno, na obiad lub na kolację. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Domowy paprykarz szczeciński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
1

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mini wrapy z tortilli z łososiem

Mini wrapy z tortilli z łososi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
1

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

Paluszki ziemniaczano-rybne z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kanapka ze śledziem
1

Kanapka ze śledziem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Ryba z brokułami w sosie chrzanowym
2

Ryba z brokułami w sosie chrza…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kuchnia dla zabieganych: Dorsz z salsą z mango, awokado i pomidorków koktajlowych
1

Kuchnia dla zabieganych: Dorsz…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Smażony dorsz w panierce curry
2

Smażony dorsz w panierce curry

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem

Pasta jajeczna z tuńczykiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy