Domowy makaron

Domowy makaron
Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 60 ml wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz wody) i zagniatamy. Stopniowo dolewamy wodę - niecałą, jeśli nie będzie to konieczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 1 godz.


Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą z nich przepuszczamy przez maszynkę do makaronu (znacznie poprawia komfort pracy i jakość makaronu), albo wałkujemy i kroimy w dowolny sposób. Makaron pozostawiamy do podsuszenia na specjalnym wieszaku lub czystej ściereczce delikatnie podsypanej mąką.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 1,5-2 min.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów