Domowy kisiel owocowy
            Dzisiaj mam dla Was dobry, domowy kisiel z dodatkiem jabłek i borówek, o przyjemnym korzennym smaku. Kisiel – to bardzo dobry wynalazek, jest lekko strawny, mało kaloryczny, dobrze wpływa na trawienie. Dodatkowo, kisiele doskonałe nawilżają suche, podrażnione gardło. Domowy kisiel owocowy, jest bogaty w witaminy i minerały. Jeżeli lubisz, dodaj do kisielu przyprawy korzenne – kardamon, goździki, anyż, cynamon. Dodatkowo wzbogacisz deser, o rozgrzewające, antybakteryjne pierwiastki. Smacznego 🙂

- 320 g owoców ( u mnie jabłka, borówki amerykańskie )
 - 2, 5 szklanki wody
 - 1 – 2 łyżeczki cukru ( opcjonalnie )
 - 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
 - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
 - Mały kawałek gwiazdki anyżu, 3 goździki, szczypta cynamonu
 
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Borówki dokładnie opłukaj na sitku.
Do mniejszego garnka, daj jabłka i borówki, dolej dwie szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. W trakcie gotowania dodaj przyprawy korzenne, ja dodałam kawałek anyżu i 3 goździki. Można dosłodzić kompot, wg. uznania. Dodaj też sok z cytryny.
Kompot i owoce, przecedź przez sitko. Owoce, albo część owoców, można przetrzeć przez sitko. Kisiel z przecierem owocowym, będzie bogatszy w składniki odżywcze.
W pozostałej, 1/2 szklance wody rozpuść skrobię ziemniaczaną i wlej do kompotu. Całość nadal podgrzewaj, intensywnie mieszając rózgą kuchenną, aż masa zgęstnieje. Kisiel, powinien się chwilę gotować na małym ogniu, około 1 -2 minuty.
Gotowy kisiel przelej do pucharków. Kisiel można udekorować owocami, bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
