Domowy hummus
Pewnie części z Was przypomną się smaki wakacji. Ja akurat mam inne kulinarne wspomnienia, ale z ciecierzycy koniecznie korzystam w kuchni ze względu na jej wspaniałe właściwości. Jak wiadomo, domowej roboty pasty, sosy, dipy i inne posiłki są nieporównywalnie lepsze od sklepowych. Zatem do dzieła!
Domowy hummus inspiracja z Agnieszka Maciąg składniki:
- 1 szklanka suchej cieciorki
- 2-3 łyżki pasty tahini
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
- ok 1 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (do namoczenia) + 1/2 łyżeczki (do gotowania)
- sól
- oliwa z oliwek
- posiekana natka pietruszki
- woda
Dokładnie opłukaną cieciorkę zalewam wodą z jedną łyżeczką sody oczyszczonej. Woda powinna zakrywać cieciorkę dwukrotnie. Zostawiam na noc. Następnie płuczę cieciorkę i gotuje w wodzie z 1/2 łyżeczki sody. Nie dodaję soli do gotowania.
W trakcie gotowanie usuwam powstającą pianę. Cieciorkę gotuję 1,5-2 godziny.
Ugotowaną cieciorkę płuczę, studzę i odstawiam do ususzenia. Następnie miksuję ją na gładko z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i kuminem. Doprawiam solą, chili. W razie potrzeby dodaję wodę, aby uzyskać pożądaną konsytencję. Na wierzch polewam oliwę i dodaję pietruszkę.