Domowe zdrowe batoniki
Podczas wizyty w markecie kupiłam ostatnio batoniki znanej marki, takie wiecie reklamowane jako zdrowa przekąska bez cukru. Stwierdziłam, że nie mam nic do popołudniowej kawy, a to będzie mała nagroda. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie przeczytała składu przed zjedzeniem i przeraziło mnie ile rzeczy można upchnąć do takiego niewinnego małego batonika. Trzeba przyznać był smaczny, dlatego postanowiłam zrobić jego domową zdrowszą wersję. Wystarczyło wymieszać kilka składników, upiec a potem pokroić. Najfajniejsze jest to, że w tych domowych batonach można przemycić swoje ulubione składniki. U mnie na pierwszy ogień poszła żurawina, dynia i słonecznik, ale można dodać orzechy, wiórki kokosowe, sezam, generalnie co kto lubi.
Składniki (na ok 10 batoników):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, miód, jaja i znów dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam 2 keksówek o wymiarach ok 30x11 cm) i rozprowadzamy równą warstwą naszą mieszankę, dociskamy jeszcze trochę łyżka, by wszystko się ładnie połączyło. Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Wyjmujemy, studzimy, kroimy i batoniki gotowe.