Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami

Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami
Zdjęcie - Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z białych warzyw z pieczonym kalafiorem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 300 g kalafiora
  • 200 g korzenia selera
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 100 g ziemniaków
  • 75 g orzechów włoskich
  • 75 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 70 g białej części pora
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie

Pora kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę, ziemniaki i seler ścieramy na tarce. Całość szklimy na niewielkiej ilości oleju. Nie rumienimy.


Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.


Kalafior dzielimy na małe różyczki. Skrapiamy Kujawskim, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w temp. 180ºC.


Gdy warzywa są już miękkie, miksujemy zupę na gładki krem.

Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Orzechy prażymy na suchej patelni.


Zupę przelewamy do talerzy. Posypujemy pieczonym kalafiorem i orzechami.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów