Domowe prażynki paprykowe
Do przygotowania domowych prażynek paprykowych wykorzystałam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który:
✅przygotowany jest z wyselekcjonowanych nasion rzepaku
✅ma złoty kolor, sprawdza się do dań przygotowanych na zimno i na ciepło
✅świetnie sprawdzi się do smażenia.
Składniki na domowe prażynki paprykowe:
- papier ryżowy
- olej do smażenia Kujawski z pierwszego tłoczenia
- sól,
- słodka papryka
Jak zrobić domowe prażynki paprykowe:
➡️na patelni rozgrzewam olej rzepakowy Kujawski
➡️papier ryżowy dzielę na mniejsze kawałki. Można to zrobić za pomocą nożyczek – tnąc papier ryżowy na mniejsze kawałki
➡️papier ryżowy wkładam ostrożnie na rozgrzany olej i po chwili wyciągam gotowe prażynki
➡️gotowe prażynki przekładam na papier i odsączam z nadmiaru oleju. Odsączone prażynki przekładam do miski i mieszam z solą oraz słodką papryką.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 10
Stopień trudności: prosty przepis