Domowe paluszki-grissini
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, który był wypiekany już w XVI wieku. Paluszki są delikatne, kruche i trudno się od nich oderwać. Można do nich dodać mak, sezam, ulubione zioła, paprykę w płatkach czy czosnek. Najsmaczniejsze z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek. Sprawdzą się jako smaczna, imprezowa przekąska :-)
Składniki
- 12 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- łyżka maku do posypania
- Drożdże i cukier rozpuszczam w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
- Kiedy drożdże zaczną pracować daję przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiam ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ja wyrabiałam ok. 5 min. Gotowe ciasto daję do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godz.
- Po tym czasie ciasto szybko wyrabiam i używając wałka rozciągam na prostokąt o grubości 3-4 mm. Tnę na paski o szerokości 2 cm. Paski smaruję oliwą i posypuję makiem.
- Każdy pasek skręcam i układam na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekę ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe.
- Gotowe studzę na kratce. Smacznego :-)