Domowe gofry
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju Kujawski Pierwsze zbiory
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno.
Do naczynia z żółtkami dodajemy mleko i 1/3 szklankę oleju Kujawski Pierwsze zbiory. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość mieszamy dokładnie na gładkie ciasto przy pomocy miksera.
Do miski z ciastem dodajemy stopniowo po łyżce ubitej piany. Całość ponownie mieszamy.
Płytki gofrownicy smarujemy lekko olejem Kujawski Pierwsze Zbiory (tylko do pierwszych gofrów). Gofry smażymy około 4 minut.
Podajemy z cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną lub dżemem.