Domowa pizza z indykiem
Post sponsorowany
Dzień dobry :-) Pizzę na pewno lubi większość z Was. My czasem zamówimy, ale częściej robimy taką domową. Tym razem zrobiłam taką z indykiem. ogórkiem kiszoną, czarnymi oliwkami i kukurydzą, do tego rukola. Przy okazji wzięłam udział w Kampanii Olej rzepakowy skarbem Europy.
Olej rzepakowy nazywany jest "płynnym złotem" i z roku na rok jest coraz chętniej używany. Ponad 80% areału światowego upraw rzepaku z którego wytwarzany jest olej, zlokalizowane jest w Unii Europejskiej, Kanadzie, Chinach i Indiach.
Używacie oleju rzepakowego?
Składniki ciasto na dwie pizze:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- około 330 - 350 ml ciepłej wody
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- filet z indyka
- ogórki kiszone
- kukurydza
- oliwki czarne
- ser mozzarella
- rukola
- 1/2 szklanki passata pomidorowa
- oregano
- mała cebula
- 1 ząbki czosnku
1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z olejem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy go na dwie części.
3. Z obu formujemy kulę, które musimy rozwałkować na okręgi.
4. Do kubka dajemy passatę, do niej oregano i mieszamy. Smarujemy pizzę. Na sos pomidorowy rozsypujemy startą mozzarellę.
5. Teraz rozkładamy cebulę pokrojoną w piórka, indyka (ja go wcześniej podsmażyłam i pokroiłam w plasterki), układamy pokrojone ogórki, oliwki i kukurydzę.
6. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i posypujemy mozzarellą.
7. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Przed podaniem posypujemy rukolą. Smacznego :-)