Długo pieczona czerwona kapusta

Długo pieczona czerwona kapusta
Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Długo pieczona czerwona kapusta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 200 g rodzynek
  • 150 g brązowego cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 125 ml octu z czerwonego wina
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Kapustę siekamy w wąskie paseczki, a cebulę w pióra, po czym mieszamy je z rodzynkami.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.


Na suchej patelni prażymy goździki, następnie ucieramy je w moździerzu na pył i łączymy z cynamonem. W rondelku podgrzewamy olej Kujawski, ocet winny oraz balsamiczny, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy przyprawy.


Przygotowaną mieszanką zalewamy posiekane warzywa i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kapustę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 min.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów