Deser malinowy

Deser malinowy

Zdjęcie - Deser malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „ Ten deser to połączenie budyniu i kisielu, ułożonych naprzemiennie warstwami, które różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jedna warstwa jest słodka, a druga kwaśna. Wzajemnie dobrze się uzupełniają. Do przygotowania budyniu dobrze jest użyć trochę więcej mleka niż jest podane na opakowaniu, będzie wówczas bardziej lejący i ułatwi nam układanie poszczególnych warstw.”
Zdjęcie - Deser malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser malinowy

Składniki na 4 porcje:

Budyń:
550ml mleka
1 budyń o smaku malinowym (bez cukru)
2 łyżki cukru

Kisiel:
300g malin
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

Kilka malin do dekoracji

Włóż maliny do garnka. Wlej wodę i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut, aż maliny się rozgotują. Gorące przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki. Przelej uzyskany przecier malinowy z powrotem do garnka, dodaj cukier i podgrzej. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej do gotującej się masy. Gotuj na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zestaw i przykryj folią, aby nie utworzył się kożuch.

Wlej do garnka 500ml mleka i zagotuj. Rozmieszaj proszek budyniowy z cukrem i pozostałym mlekiem. Wlej do gotującej się masy. Gotuj do zgęstnienia.

Przygotuj 4 pucharki lub szklaneczki do deserów. Rozlej połowę kisielu do pucharków. Na to rozłóż połowę budyniu. Powtórz obie warstwy jeszcze raz . Udekoruj świeżymi malinami.



Kategorie przepisów