Deser kokosowy z malinami
Najlepsze desery, to te najprostsze, przygotowane ze składników, które mamy akurat pod ręką.
Miałam ugotowany budyń, z którego Iga zjadła może 2 łyżki...i tak został. Zimnego nie cierpię, więc bym nie tknęła. Wyrzucić ? Szkoda...a i nie wpisuje się to wcale, a wcale w politykę niemarnowania żywności.
Szybki przegląd szafek kuchennych, zamrażarki. Są maliny mrożone, jest mleko kokosowe, kilka połamanych bezików ... i jest pomysł na DESER !
Czasem wystarczy chwila, by skomponować coś ekstra. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji i twórzcie sami nowe połączenia.
Ale dziś - zróbcie deser kokosowy z mojego przepisu.
PRZEPIS NA DESER KOKOSOWY
Z MALINAMI
Składniki:
Przygotowanie deseru
1. Do zimnego budyniu dodać mleko kokosowe. Nie wlewać całej puszki, a dodać jedynie gęstą, białą "śmietankę" kokosową.
Całość dokładnie zmiksować.
2. Mrożone maliny umieścić w rondelku. Zasypać cukrem, i dodać 2 łyżki wody.
Maliny gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Gotowy sos malinowy odstawić do ostygnięcia.
3. Bezy pokruszyć, ale nie rozdrabniać zbyt drobno.
4. W pucharkach, szklankach czy innych naczynkach do deserów układać warstwę kremu budyniowo-kokosowego, na krem wyłożyć sos malinowy, posypać kruszonymi bezami. Ułożyć kolejną warstwę.
Deser przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Miałam ugotowany budyń, z którego Iga zjadła może 2 łyżki...i tak został. Zimnego nie cierpię, więc bym nie tknęła. Wyrzucić ? Szkoda...a i nie wpisuje się to wcale, a wcale w politykę niemarnowania żywności.
Szybki przegląd szafek kuchennych, zamrażarki. Są maliny mrożone, jest mleko kokosowe, kilka połamanych bezików ... i jest pomysł na DESER !
Czasem wystarczy chwila, by skomponować coś ekstra. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji i twórzcie sami nowe połączenia.
Ale dziś - zróbcie deser kokosowy z mojego przepisu.
PRZEPIS NA DESER KOKOSOWY
Z MALINAMI
Składniki:
- 1 ugotowany budyń - waniliowy lub śmietankowy ( budyń na 0,5 l mleka )
- puszka mleka kokosowego - tylko gęsta część
- 200 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka bez
Przygotowanie deseru
1. Do zimnego budyniu dodać mleko kokosowe. Nie wlewać całej puszki, a dodać jedynie gęstą, białą "śmietankę" kokosową.
Całość dokładnie zmiksować.
2. Mrożone maliny umieścić w rondelku. Zasypać cukrem, i dodać 2 łyżki wody.
Maliny gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Gotowy sos malinowy odstawić do ostygnięcia.
3. Bezy pokruszyć, ale nie rozdrabniać zbyt drobno.
4. W pucharkach, szklankach czy innych naczynkach do deserów układać warstwę kremu budyniowo-kokosowego, na krem wyłożyć sos malinowy, posypać kruszonymi bezami. Ułożyć kolejną warstwę.
Deser przechowywać w lodówce.
Smacznego !