Deser a’la tiramisu z truskawkami

Deser a’la tiramisu z truskawkami

Letni deser, na bazie mascarpone i musu z truskawek. Biszkopty nasączone kawą z likierem, dodają całości charakteru, słynnego włoskiego tiramisu. Super deser na letnie rodzinno – towarzyskie spotkania, w serdecznej atmosferze ?

Zdjęcie - Deser a’la tiramisu z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 5 pucharków

  • 300 g truskawek
  • 13 podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g  schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • filiżanka kawy
  • 4 łyżki likieru amaretto

Umyte i osączone truskawki daję do pojemnika blendera, dodaję 1 łyżkę cukru. Całość miksuję na mus.

Kawowy napar, przelewam do miseczki, dodaję 2 łyżki likieru amaretto.

Śmietanę ubijam z dwoma łyżkami cukru. Kiedy śmietanka urośnie, dodaję serek mascarpone i pozostałą część amaretto. Całość mieszam krótko, do połączenia składników.

Biszkopty łamię na dwie połowy i delikatnie, kolejno moczę w kawie.

Na dnie pucharków, kolejno układam warstwę namoczonych biszkoptów, mascarpone, musu truskawkowego, ponownie biszkoptów i na koniec kleks mascarpone. Na samej górze deseru, znalazły się pokrojone kawałki truskawek i poziomki.

Deser przed podaniem należy schłodzić, około 2 godziny. Smacznego ?

Zdjęcie - Deser a’la tiramisu z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów