Delicja pomarańczowa

Delicja pomarańczowa

Zdjęcie - Delicja pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ach cóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie ją zastąpić mąką pszenną.

 

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki migdałowej
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i i ubijamy, gdy piana zrobi się gęsta Wsypujemy cukier i dalej ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.

Galaretka pomarańczowa:

  • 1/2 litra soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego, ale może być sklepowy)
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • opcjonalnie cukier do dosłodzenia

Żelatynę mieszamy z 4 -5 łyżkami soku i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Następnie umieszczamy żelatynę w garnku z wrzącą wodą i czekamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy 5 minut i wlewamy rozpuszczoną żelatynę do pozostałego soku i dokładnie mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt.

Mus czekoladowy:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Żelatynę zalewamy wodą odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Masę wykładamy na galaretkę. Wkładamy do lodówki.


Polewa:

  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg uznania)
  • 4-5 łyżek mleka

Połamaną czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.

 

 

Zdjęcie - Delicja pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delicja pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Delicja pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów