Delicja pomarańczowa
Ach cóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie ją zastąpić mąką pszenną.
Biszkopt:
- 3 jaja
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki migdałowej
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i i ubijamy, gdy piana zrobi się gęsta Wsypujemy cukier i dalej ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.
Galaretka pomarańczowa:
- 1/2 litra soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego, ale może być sklepowy)
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- opcjonalnie cukier do dosłodzenia
Żelatynę mieszamy z 4 -5 łyżkami soku i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Następnie umieszczamy żelatynę w garnku z wrzącą wodą i czekamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy 5 minut i wlewamy rozpuszczoną żelatynę do pozostałego soku i dokładnie mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt.
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna)
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalewamy wodą odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Masę wykładamy na galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Polewa:
- 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg uznania)
- 4-5 łyżek mleka
Połamaną czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.