Czerwony koktajl owocowy
W ciepły dzień warto się opalać i popijać ten kolorowy koktajl ♥️Postanowiłam wzbogacić go olejem kujawskim tłoczonym na zimno LEN. Olej lniany jest bogaty w kwasy omega-3, ma ich aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Olej Kujawski lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych nasion lnu. Nasiona poddawane są mechanicznemu tłoczeniu na zimno (w temperaturze do 50°C), dzięki czemu olej zachowuje swój złocisty kolor i charakterystyczny gorzkawy smak. Kujawski lniany to źródło naturalnych składników odżywczych, w tym cennego kwasu omega-3.
Samo zdrowie, dlatego dziś dodałam go również do czerwonego koktajlu 😉
Składniki na czerwony koktajl owocowy:
- 250 g truskawek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 10 g oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 dojrzały banan
- 4-6 biszkoptów
- czereśnie do dekoracji (5-6 sztuk)
Jak zrobić czerwony koktajl owocowy?
Umyte truskawki, brązowy cukier blendujemy z dodatkiem oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN. 3/4 powstałego musu wlewamy do dwóch szklanek.
Do pozostałej części musu dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego oraz obranego ze skórki banana i blendujemy.
Na pierwszą warstwę musu z truskawek i oleju Kujawskiego układamy po dwa biszkopty, na to wykładamy po dwie łyżki jogurtu naturalnego, kilka pokrojonych truskawek. Na górę wylewamy jaśniejszy koktajl ze zblendowanych truskawek, banana i jogurtu.
Czerwony koktajl owocowy dekorujemy czereśniami lub innymi świeżymi owocami i gotowe!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: prosty przepis