Czerwony koktajl owocowy

Czerwony koktajl owocowy

Zdjęcie - Czerwony koktajl owocowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ciepły dzień warto się opalać i popijać ten kolorowy koktajl ♥️Postanowiłam wzbogacić go olejem kujawskim tłoczonym na zimno LEN. Olej lniany jest bogaty w kwasy omega-3, ma ich aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Olej Kujawski lniany tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych nasion lnu. Nasiona poddawane są mechanicznemu tłoczeniu na zimno (w temperaturze do 50°C), dzięki czemu olej zachowuje swój złocisty kolor i charakterystyczny gorzkawy smak. Kujawski lniany to źródło naturalnych składników odżywczych, w tym cennego kwasu omega-3.

Samo zdrowie, dlatego dziś dodałam go również do czerwonego koktajlu 😉

Składniki na czerwony koktajl owocowy:

  • 250 g truskawek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 g oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 dojrzały banan
  • 4-6 biszkoptów
  • czereśnie do dekoracji (5-6 sztuk)

Zdjęcie - Czerwony koktajl owocowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić czerwony koktajl owocowy?

Umyte truskawki, brązowy cukier blendujemy z dodatkiem oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN. 3/4 powstałego musu wlewamy do dwóch szklanek.

Do pozostałej części musu dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego oraz obranego ze skórki banana i blendujemy.

Na pierwszą warstwę musu z truskawek i oleju Kujawskiego układamy po dwa biszkopty, na to wykładamy po dwie łyżki jogurtu naturalnego, kilka pokrojonych truskawek. Na górę wylewamy jaśniejszy koktajl ze zblendowanych truskawek, banana i jogurtu.

Czerwony koktajl owocowy dekorujemy czereśniami lub innymi świeżymi owocami i gotowe!

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów