Czekoladowy hummus
Wiele osób wybiera puszkową ciecierzycę z powodu dość długiego procesu jej przygotowania. Ja jednak zdecydowanie wolę taką ugotowaną samodzielnie, choć faktycznie ugotowanie jej na posiłek dla jednej czy dwóch osób jest mało ekonomiczne. Od jakiegoś czasu zaczęłam gotować większe jej ilości. Pakuję świeżo ugotowaną, gorącą do słoików, aby potem w ekspresowym tempie móc przygotować dowolne danie.
Dzisiaj część gorącej ciecierzycy zmiksowałam na pastę, czekoladową pastę... Przygotowałam ją w wersji z miazgą kakaową, której używam aby przygotować sobie od czasu do czasu jakiś deserek. To taka gorzka czekolada 100%, bez dodatku cukru czy utwardzonych tłuszczy roślinnych. Jeśli nie masz jakiś specjalnych wymogów dotyczących diety, możesz użyć dowolną czekoladę. Aby krem osłodzić możesz użyć dowolnego dosładzacza.
Czekoladowy hummus
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka świeżo ugotowanej ciecierzycy
- 5 dag miazgi kakaowej lub czekolady
- do smaku: miód, cukier trzcinowy, fruktoza lub ksylitol
Dodaj do smaku wybrany "słodzik", wymieszaj.
Możesz podać z grzanką, kromką chałki lub ulubionym pieczywem. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: