Czekoladowy deser z tapioki
Skusicie się na podwójnie czekoladowy deser z tapioką ? Dwie warstwy, obie niezwykle kuszące i smaczne. Ciemna warstwa to mocno kakaowy pudding z tapioki, warstwa jasna to ganasz z białej czekolady. Obie warstwy równoważą siebie nawzajem, niczym yig i yang.
Czym jest tapioka i jak ją przygotować ?
Tapioka to granulki/kuleczki wyrabiane z manioku, czyli mąki z kłącza rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Tapioka to produkt skrobiowy, kleisty, absorbujący smaki i zapachy. Na jej bazie przygotowuje się desery, puddingi, leguminy oraz używa do zagęszczania potraw.
Tapioka to produkt bezsmakowy, który przyjmuje smak płynu w jakim została ugotowana. Gotować ją można na mleku, mleku kokosowym, napojach roślinnych, sokach oraz wodzie z dodatkami aromatyzującymi ( przyprawy, syropy ).
Na blogu pojawił się już przepis na łatwy deser z tapioki, dziś jednak poszalejemy bardziej i przygotujemy deser w wersji lux.
Składniki
Pudding z tapioki:
Ganasz z białej czekolady:
Wykonanie:
Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny.
Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić.
Gotować tapiokę na małym ogniu około 15 minut, aż wchłodnie płyn.
Ugotowaną tapiokę dosłodzić cukrem, dobrze wymieszać.
Ostygnięty pudding z tapioki wymieszać z wiśniówką i przełożyć do pucharków/słoiczków. Pudding nakładać do wysokości 3/4 pojemnika.
Białą czekoladę drobno posiekać nożem. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać kawałki białej czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować !
Odstawić płynną czekoladę do ostygnięcia. Gdy ganasz zacznie gęstnieć, wyłożyć go na pudding z tapioki.
Deser schłodzić.
* przepis na ganasz nie jest klasyczną recepturą, przez co jest nieco rzadszy.
Smacznego !
Czym jest tapioka i jak ją przygotować ?
Tapioka to granulki/kuleczki wyrabiane z manioku, czyli mąki z kłącza rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Tapioka to produkt skrobiowy, kleisty, absorbujący smaki i zapachy. Na jej bazie przygotowuje się desery, puddingi, leguminy oraz używa do zagęszczania potraw.
Tapioka to produkt bezsmakowy, który przyjmuje smak płynu w jakim została ugotowana. Gotować ją można na mleku, mleku kokosowym, napojach roślinnych, sokach oraz wodzie z dodatkami aromatyzującymi ( przyprawy, syropy ).
Na blogu pojawił się już przepis na łatwy deser z tapioki, dziś jednak poszalejemy bardziej i przygotujemy deser w wersji lux.
Składniki
Pudding z tapioki:
- 2 szklanki napoju/mleka roślinnego ( u mnie kokosowy )
- 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć )
Ganasz z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny.
Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić.
Gotować tapiokę na małym ogniu około 15 minut, aż wchłodnie płyn.
Ugotowaną tapiokę dosłodzić cukrem, dobrze wymieszać.
Ostygnięty pudding z tapioki wymieszać z wiśniówką i przełożyć do pucharków/słoiczków. Pudding nakładać do wysokości 3/4 pojemnika.
Białą czekoladę drobno posiekać nożem. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać kawałki białej czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować !
Odstawić płynną czekoladę do ostygnięcia. Gdy ganasz zacznie gęstnieć, wyłożyć go na pudding z tapioki.
Deser schłodzić.
* przepis na ganasz nie jest klasyczną recepturą, przez co jest nieco rzadszy.
Smacznego !