Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Kasze są skarbnicą wartościowych węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych. Świetnie wpływają na przewód pokarmowy i figurę. Jedną z najwartościowszych jest kasza jaglana, która jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, a do tego działa odkwaszająco. Można z niej przygotować smakowite desery, jagielniki, kremy a także budynie. Bardzo popularne wśród wegan, ale nie tylko. Desery z kaszy jaglanej są bezglutenowe, przygotowane na mleku roślinnym (kokosowym, migdałowym czy ryżowym) będą także bezlaktozowe, można więc podawać je osobom z alergiami pokarmowymi, a przede wszystkim dzieciom. Jednym z ulubionych deserów moich dzieci jest czekoladowy budyń jaglany. Bardzo łatwy w przygotowaniu, trzeba uzbroić się tylko w dobry blender i odrobinę cierpliwości. Smakuje wybornie, więc warto! Polecam!
Zdjęcie - Czekoladowy budyń jaglany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
2/3 szklanki mleka kokosowego
80 g gorzkiej czekolady, roztopionej*
1 łyżka kakao
3- 4 łyżki cukru trzcinowego lub syropu z agawy lub miodu (lub do smaku)
mrożone maliny
Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod ciepłą wodą, kilkakrotnie, odcedzamy. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę, dodać sól. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy (gotowałam z przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje (pod koniec gotowania można dolać 2 łyżki wody w razie potrzeby). Jeszcze gorącą kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Dodajemy mleko, roztopioną czekoladę, kakao, słodzimy do smaku. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy o konsystencji budyniu.
Przelewamy do małych naczyń, dekorujemy mrożonymi malinami.
Zdjęcie - Czekoladowy budyń jaglany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy budyń jaglany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów