Czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffinki to prawdziwa gratka dla fanów domowych słodkości. Prosty i szybki przepis. Podwójnie czekoladowe muffinki, niesamowicie wilgotne. Do ich przygotowania nie potrzebujesz miksera! Długo zachowują swoją świeżość.
Do moich muffinów wykorzystałam olej Kujawski Pierwsze Zbiory. Jest to edycja limitowana. Olej Kujawski Pierwsze Zbiory powstaje z pierwszych zebranych w 2023 roku polskich nasion rzepaku, ma ciemną, szklaną butelkę i występuje w wygodnej pojemności 500 ml.
W kuchni można go wykorzystać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To super źródło kwasów omega-3 i witamin E oraz K.
Muffiny czekoladowe – 12 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
Składniki na czekoladowe muffinki:
Składniki suche do muffinek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mokre do muffinek:
- 2 jajka o rozmiarze L
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju Kujawski Pierwsze Zbiory
Dodatkowo:
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
Jak upiec czekoladowe muffiny?
Do większej miski przesiej przez sito mąkę pszenną, dodaj cukier, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W mniejszej misce połącz jajka z mlekiem i olejem rzepakowym. Mokre składniki dodaj do suchych – krótko mieszaj, a do masy dodaj połowę posiekanej czekolady. Napełnij papilotki ciastem czekoladowym do 3/4 wysokości, wierzch muffinek posyp pozostałą czekoladą.
Piecz przez ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni C z funkcją grzanie “góra – dół”.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: średni