Czekoladowe ciasto z cukinii
Jeśli nie macie jeszcze dość cukinii to mam dla Was coś absolutnie genialnego - pyszne czekoladowe, wilgotne ciasto, które przygotowuje się bardzo prosto. Myślę, że niewtajemniczeni nie zgadną jaki składnik w sobie kryje.
Składniki (na blaszkę 23x33 cm):
- ok 500 g cukinii
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- 5 łyżek mleka
Cukinię myjemy (jeśli macie młodziutką cukinię można jej nie obierać) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie lekko odciskamy i wylewamy powstały sok. Jaja ubijamy z cukrem do białości, a następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao oraz olej i całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy cukinię i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.