Czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie macie jeszcze dość cukinii to mam dla Was coś absolutnie genialnego - pyszne czekoladowe, wilgotne ciasto, które przygotowuje się bardzo prosto. Myślę, że niewtajemniczeni nie zgadną jaki składnik w sobie kryje.

Składniki (na blaszkę 23x33 cm):

  • ok 500 g cukinii
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju


Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
  • 5 łyżek mleka

Cukinię myjemy (jeśli macie młodziutką cukinię można jej nie obierać) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie lekko odciskamy i wylewamy powstały sok. Jaja ubijamy z cukrem do białości, a następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao oraz olej i całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy cukinię i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów