Czekoladowe ciasto z cukinii
Ciasto na bazie warzywa to już nie żaden ewenement. Kultowe marchewkowe, fit fasolowe czy brownie z burakiem to takie klasyki wśród ciast. Prym wiedzie również cukiniowe.
Najlepsze w warzywnych ciastach jest to, że robi się je niezwykle szybko i można zrobić je na wiele sposobów.
Na przykład takie z cukinii... Wyśmienity jest piernik z cukinii, czy ciasto z cukinii z bakaliami, tudzież chlebek bananowo-cukiniowy. Ale mój hit to ciasto czekoladowe z cukinii.
Czekoladowe ciasto z cukinii jest wilgotne i aromatyczne. Jego intensywny kolor to sprawka dużej ilości ciemnego kakao. Zróbcie koniecznie !
CZEKOLADOWE CIASTO
Z CUKINII
Składniki:
( szklanka o pojemności 250 ml )
Dodatkowo:
Przygotowanie:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Obie mąki połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Orzechy posiekać, czekoladę pokroić w nieduże kawałki.
4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki, dolać olej, mleko. Następnie dodać startą cukinię, czekoladę oraz bakalie. Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników.
5. Tortownicę średnicy 25/27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego !
Najlepsze w warzywnych ciastach jest to, że robi się je niezwykle szybko i można zrobić je na wiele sposobów.
Na przykład takie z cukinii... Wyśmienity jest piernik z cukinii, czy ciasto z cukinii z bakaliami, tudzież chlebek bananowo-cukiniowy. Ale mój hit to ciasto czekoladowe z cukinii.
Czekoladowe ciasto z cukinii jest wilgotne i aromatyczne. Jego intensywny kolor to sprawka dużej ilości ciemnego kakao. Zróbcie koniecznie !
CZEKOLADOWE CIASTO
Z CUKINII
Składniki:
( szklanka o pojemności 250 ml )
- 500 g cukinii
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 100 g orzechów ( dałam nerkowce )
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 100 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Obie mąki połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Orzechy posiekać, czekoladę pokroić w nieduże kawałki.
4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki, dolać olej, mleko. Następnie dodać startą cukinię, czekoladę oraz bakalie. Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników.
5. Tortownicę średnicy 25/27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Smacznego !