Cytrynowy sernik na zimno

Cytrynowy sernik na zimno

Zdjęcie - Cytrynowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Biszkopt na sernik cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 600 g sera z wiaderka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 250 i 500 ml wrzątku

 

Przygotowanie sernika cytrynowego na zimno:

Zaczynamy od przygotowania kwadratowej blaszki. Spód blaszki o rozmiarze 24×24 wyłóż papierem do pieczenia.

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 175 stopni w trybie “góra-dół”.

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta. Nadal ubijając – dodawaj żółtka i olej. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną, używając szpatułki .

Gotowe ciasto na biszkopt przełóż do przygotowanej formy.

Biszkopt na cytrynowy sernik piecz przez ok. 40 min., a następnie wystudz. Po wystudzeniu wyciągnij biszkopt z formy, ściągnij papier i włóż ciasto z powrotem do formy.

Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuść w 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i wystudz. Gdy galaretka będzie już zimna – ubij zimną śmietanę z cukrem. Do ubitej śmietany dodaj ser z wiaderka i zmiksuj na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj sok ze startą skórką z cytryny i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj tężejącą galaretkę cytrynową i miksuj krótko do połączenia całości na gładką masę na sernik.

Na upieczony wcześniej biszkopt wyłóż masę serową i wyrównaj. Sernik wstaw do lodówki do stężenia.

W tym czasie kolejną galaretkę cytrynową rozpuść w 500 ml wrzątku, wymieszaj i wystudz.

Sernik cytrynowy wyjmij z lodówki, wlej na wierzch tężejącą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie cytrynowy sernik na zimno jest gotowy.

 

Czas przygotowania: 1-2 dni

Liczba porcji: 16

Kategorie przepisów