Cytrynowy sernik na zimno
Składniki:
Biszkopt na sernik cytrynowy:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 600 g sera z wiaderka
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 1 łyżeczka żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 250 i 500 ml wrzątku
Przygotowanie sernika cytrynowego na zimno:
Zaczynamy od przygotowania kwadratowej blaszki. Spód blaszki o rozmiarze 24×24 wyłóż papierem do pieczenia.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 175 stopni w trybie “góra-dół”.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta. Nadal ubijając – dodawaj żółtka i olej. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Wsyp przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną, używając szpatułki .
Gotowe ciasto na biszkopt przełóż do przygotowanej formy.
Biszkopt na cytrynowy sernik piecz przez ok. 40 min., a następnie wystudz. Po wystudzeniu wyciągnij biszkopt z formy, ściągnij papier i włóż ciasto z powrotem do formy.
Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuść w 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i wystudz. Gdy galaretka będzie już zimna – ubij zimną śmietanę z cukrem. Do ubitej śmietany dodaj ser z wiaderka i zmiksuj na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj sok ze startą skórką z cytryny i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj tężejącą galaretkę cytrynową i miksuj krótko do połączenia całości na gładką masę na sernik.
Na upieczony wcześniej biszkopt wyłóż masę serową i wyrównaj. Sernik wstaw do lodówki do stężenia.
W tym czasie kolejną galaretkę cytrynową rozpuść w 500 ml wrzątku, wymieszaj i wystudz.
Sernik cytrynowy wyjmij z lodówki, wlej na wierzch tężejącą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie cytrynowy sernik na zimno jest gotowy.
Czas przygotowania: 1-2 dni
Liczba porcji: 16