Cytrusowe aromaty do ciast
„Pachną fantastycznie i bez problemu można je przygotować samemu w domu. Kto jeszcze ich nie robił, szczerze zachęcam. Radziłabym tylko w tym przypadku postarać się jednak o zakup owoców z uprawy ekologicznej, czyli takich, które nie są pryskane i woskowane, bowiem w tym przypadku będziemy używać skórki otartej z owoców, której nie da się wymoczyć i obgotować. Owoce BIO można bez problemu kupić w Farmach Zdrowia „Organic” np. w Arkadii lub innym centrum handlowym . Mają też sklep internetowy. Kilogram takich ekologicznych pomarańczy kosztuje ok. 12zł, nie jest to zatem jakiś szczególnie duży wydatek, zwłaszcza, że do przygotowania buteleczki o poj. 250ml wystarczą zaledwie dwie pomarańcze, a wystarczy ona na dość długo. Ja przygotowałam sobie aromat pomarańczowy i cytrynowy, ale można jeszcze zrobić mandarynkowy i limonowy.”
Aromat cytrynowy (przepis własny)
Składniki na 1 buteleczkę o poj. 250ml
3 duże cytryny
0,5 szklanki spirytusu 70%
0,5 szklanki wody
Owoce myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Wycieramy do sucha i ocieramy samą skórkę bez albedo, które daje posmak goryczy. Przekładamy ja do czystego słoika i zalewamy źródlaną lub przegotowaną wodą. Zostawiamy na 12 godzin. Następnie dodajemy spirytus i odstawiamy na 3 dni. Od czasu do czasu mieszamy słoikiem. Po tym czasie filtrujemy gotowy aromat przez filtr do kawy lub tetrową ściereczkę. Wlewamy do czystej buteleczki lub karafki i zakręcamy. Taki aromat możemy przechowywać w temp. pokojowej bardzo długo.
Aromat pomarańczowy (przepis własny)
Składniki na 1 buteleczkę o poj. 250ml
2 duże pomarańcze
0,5 szklanki spirytusu 70%
0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku aromatu cytrynowego.