Curry wołowe z burakami
Przepis w sam raz na zimową niedzielę - długo gotowane, rozgrzewające pakistańskie curry wołowe z burakami. Wszystkie składniki, zwłaszcza różne przyprawy, powodują, że danie jest niesamowicie aromatyczne. Można podawać je z ryżem, ale także z chlebkami naan.
Curry wołowe
z burakami
- 250g gotowanych buraków
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 2 strączki kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżeczki mielonego kuminy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- mały pęczek kolendry
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki melasy
- 2 łyżki oleju
- 500g wołowiny na gulasz
- 1 cebula
- 250ml wody
- 1 łyżeczka garam masala
1) Buraki pokroić w dużą kostkę, odłożyć 2/3, a resztę umieścić w blenderze z czosnkiem, przyprawami, świeżą kolendrą, koncentratem pomidorowym oraz melasą i zmiksować na pastę.
2) W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać połowę oleju i smażyć pokrojone w dużą kostkę mięso do zbrązowienia.
3) Przełożyć do miski, a w garnku na reszcie oleju podsmażyć posiekaną cebulę, a następnie przygotowaną wcześniej pastę przez kilka minut, mieszając.
4) Dodać z powrotem mięso, wlać wodę, przykryć i gotowań na małym ogniu przez 2 godziny, dolewając w razie potrzeby wody.
5) Dodać zachowane buraki i garam masalę, gotować jeszcze przez 15 minut i podawać z kolendrą i mininaanami.
Czas przygotowania: 2 godziny 45 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 425 kcal + mininaan