Crêpes Suzette z figami

Crêpes Suzette z figami

 

Crêpes Suzette to klasyka francuskiej kuchni! Te płonące naleśniki pokryte przepysznym sosem pomarańczowym to coś, czego żaden łasuch nie może sobie odmówić. Ich historia sięga aż 1895 roku i mówi się, że powstały w Café de Paris w Monte Carlo, gdzie po raz pierwszy miały być zaserwowane przyszłemu królowi Wielkiej Brytanii – Edwardowi VII. Od tego czasu zdobyły popularność w całej Francji i stały się obowiązkowym deserem w renomowanych restauracjach. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domu i zaskoczyć tym wyjątkowym daniem najbliższych.

Przygotowanie crêpes Suzette jest dziecinnie proste. Rozpoczynamy od usmażenia naleśników. W przepisie podałem mój ulubiony sposób na niezwykle chrupiące crêpes z dodatkiem wody gazowanej. Następnie przygotowujemy karmel i łączymy go z sokiem i skórką pomarańczową oraz masłem. W powstałym sosie obtaczamy naleśniki, a na sam koniec podlewamy je brandy i flambirujemy. Chociaż tak naprawdę ten ostatni etap nie jest konieczny i można z powodzeniem pominąć dodatek alkoholu.

Mój przepis na crêpes Suzette postanowiłem wzbogacić również o figi, którymi obdarowała mnie moja mama – w tym roku mamy prawdziwy ich wysyp na działce. Te pyszne owoce doskonale komponują się z bulgoczącym sosem pomarańczowym. Dlatego również i Wam polecam tę wyjątkową wersję, póki sezon trwa w najlepsze. Ja uwielbiam przygotowywać crêpes Suzette na weekendowe śniadania, ale to również doskonały pomysł na deser po niedzielnym obiedzie. Jedno jest pewne – te naleśniki mimo swojej prostoty potrafią zaskoczyć! Dlatego jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to musicie czym prędzej nadrobić!

Zdjęcie - Crêpes Suzette z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Crêpes Suzette z figami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

 

Składniki na crêpes Suzette z figami:

Naleśniki:

(na 10 sztuk o średnicy 28 cm)

  • 250 ml mleka
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 160 ml wody gazowanej
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 45 ml oleju lub roztopionego masła (3 łyżki)
  • szczypta soli

 

Crêpes Suzette:

(na porcję z 4 naleśników)

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 2-3 pomarańczy (ok. 200 ml)
  • 40 g masła
  • 3 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 4 figi (opcjonalnie)

 

Jak przygotować Crêpes Suzette z figami?

Naleśniki:

  1. Do kielicha blendera lub miski dodaj mleko, jajka, olej, mąkę oraz sól. Zmiksuj na gładką masę. Na sam koniec wlej wodę gazowaną i zmiksuj krótko ponownie. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.
  2. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej porcję ciasta do przykrycia dna. Smaż na średnim ogniu, obracając naleśniki na drugą stronę, gdy już przyrumienią się od spodu. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.

 

 Crêpes Suzette

  1. Z pomarańczy wyciśnij sok i z jednej sztuki obierz skórkę (tylko pomarańczową część). Pokrój ją w cienkie paski.
  2. Na tę samą patelnię wsyp cukier i podlej go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, czekając, aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszaj co jakiś czas do powstania gęstego, złotego karmelu.
  3. Do karmelu wlej sok pomarańczowy i wrzuć skórkę. Cały czas mieszając, poczekaj, aż karmel rozpuści się w soku pomarańczowym.
  4. Na sam koniec dodaj masło i całość energicznie wymieszaj do powstania gładkiego sosu.
  5. Na patelnię wrzuć pokrojone na ćwiartki figi i delikatnie je podsmaż przez około minutę. Po tym czasie figi odstaw.
  6. Kolejno w gotowym sosie maczaj naleśniki (4 sztuki), składając je na trójkąt bezpośrednio na patelni. 
  7. Naleśniki podsmaż jeszcze chwilę, aby sos był wrzący, na wierzchu ułóż na wierzchu figi, a następnie wlej brandy i podpal całość. Podawaj od razu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Crêpes Suzette z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów