Crêpes Suzette z figami
Crêpes Suzette to klasyka francuskiej kuchni! Te płonące naleśniki pokryte przepysznym sosem pomarańczowym to coś, czego żaden łasuch nie może sobie odmówić. Ich historia sięga aż 1895 roku i mówi się, że powstały w Café de Paris w Monte Carlo, gdzie po raz pierwszy miały być zaserwowane przyszłemu królowi Wielkiej Brytanii – Edwardowi VII. Od tego czasu zdobyły popularność w całej Francji i stały się obowiązkowym deserem w renomowanych restauracjach. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domu i zaskoczyć tym wyjątkowym daniem najbliższych.
Przygotowanie crêpes Suzette jest dziecinnie proste. Rozpoczynamy od usmażenia naleśników. W przepisie podałem mój ulubiony sposób na niezwykle chrupiące crêpes z dodatkiem wody gazowanej. Następnie przygotowujemy karmel i łączymy go z sokiem i skórką pomarańczową oraz masłem. W powstałym sosie obtaczamy naleśniki, a na sam koniec podlewamy je brandy i flambirujemy. Chociaż tak naprawdę ten ostatni etap nie jest konieczny i można z powodzeniem pominąć dodatek alkoholu.
Mój przepis na crêpes Suzette postanowiłem wzbogacić również o figi, którymi obdarowała mnie moja mama – w tym roku mamy prawdziwy ich wysyp na działce. Te pyszne owoce doskonale komponują się z bulgoczącym sosem pomarańczowym. Dlatego również i Wam polecam tę wyjątkową wersję, póki sezon trwa w najlepsze. Ja uwielbiam przygotowywać crêpes Suzette na weekendowe śniadania, ale to również doskonały pomysł na deser po niedzielnym obiedzie. Jedno jest pewne – te naleśniki mimo swojej prostoty potrafią zaskoczyć! Dlatego jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to musicie czym prędzej nadrobić!
Crêpes Suzette z figami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na crêpes Suzette z figami:
Naleśniki:
(na 10 sztuk o średnicy 28 cm)
- 250 ml mleka
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 160 ml wody gazowanej
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 45 ml oleju lub roztopionego masła (3 łyżki)
- szczypta soli
Crêpes Suzette:
(na porcję z 4 naleśników)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 2-3 pomarańczy (ok. 200 ml)
- 40 g masła
- 3 łyżki brandy (opcjonalnie)
- 4 figi (opcjonalnie)
Jak przygotować Crêpes Suzette z figami?
Naleśniki:
- Do kielicha blendera lub miski dodaj mleko, jajka, olej, mąkę oraz sól. Zmiksuj na gładką masę. Na sam koniec wlej wodę gazowaną i zmiksuj krótko ponownie. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.
- Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej porcję ciasta do przykrycia dna. Smaż na średnim ogniu, obracając naleśniki na drugą stronę, gdy już przyrumienią się od spodu. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz.
Crêpes Suzette
- Z pomarańczy wyciśnij sok i z jednej sztuki obierz skórkę (tylko pomarańczową część). Pokrój ją w cienkie paski.
- Na tę samą patelnię wsyp cukier i podlej go sokiem z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, czekając, aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszaj co jakiś czas do powstania gęstego, złotego karmelu.
- Do karmelu wlej sok pomarańczowy i wrzuć skórkę. Cały czas mieszając, poczekaj, aż karmel rozpuści się w soku pomarańczowym.
- Na sam koniec dodaj masło i całość energicznie wymieszaj do powstania gładkiego sosu.
- Na patelnię wrzuć pokrojone na ćwiartki figi i delikatnie je podsmaż przez około minutę. Po tym czasie figi odstaw.
- Kolejno w gotowym sosie maczaj naleśniki (4 sztuki), składając je na trójkąt bezpośrednio na patelni.
- Naleśniki podsmaż jeszcze chwilę, aby sos był wrzący, na wierzchu ułóż na wierzchu figi, a następnie wlej brandy i podpal całość. Podawaj od razu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square