Cieciorka na 3 sposoby
czasem przygotowując jedno danie mamy od razu bazę do kilku innych. tym razem z przekąski do skubania przed telewizorem, możemy stworzyć bezmięsną sałatkę do supermodnej diety pudełkowej lub przygotować pastę do kanapek i nie tylko.
Cieciorka curry
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- 0,5 łyżeczki suszonych kolendry,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- sok połowy z cytryny,
- sól
Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju tak długo, aż cebula będzie miękka i zacznie się lekko rumienić. Dodaj przyprawy i smaż je na minimalnym ogniu przez 3 minuty. Dodaj cieciorkę, świeżą kolendrę i sok z cytryny. Smaż kolejne 5 minut, po zdjęciu z ognia dopraw solą. Można jeść na ciepło, letnio i na zimno, podając z solo, z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.
Nieortodyksyjny humus
- porcja cieciorki curry,
- 1 łyżka tahini,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Cieciorkę zmiksuj z tahini i ząbkiem czosnku. Gdyby pasta była za gęsta dodaj kilka łyżek przegotowanej wody. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z cieciorką
- porcja cieciorki curry,
- 150 g mieszanki sałat,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
sos:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Przygotuj sos mieszając czosnek przeciśnięty przez praskę z sokiem cytryny, olejem, cukrem, solą i pieprzem. Pomidorki przekrój na pół i dodaj je do porwanych sałat i cieciorki. Polej sosem tuż przed podaniem i wymieszaj.