Ciasto zebra
Składniki:
- 440 g mąki pszennej typ 450
- 250 ml oleju Kujawski Pierwsze Zbiory
- 250 ml wody w temp. pokojowej
- 320 g cukru
- 20 g kakao
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubijamy do potrojenia objętości.
Mąkę wsypujemy w dwóch turach i mieszamy całość masy ręcznie.
Dodajemy wodę, olej i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wylewamy naprzemian: łyżka ciasta ciemnego, łyżka ciasta jasnego.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170℃ (grzanie góra-dół).
Pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy na kratce.