Ciasto zebra

Ciasto zebra

Zdjęcie - Ciasto zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Składniki:

  • 440 g mąki pszennej typ 450
  • 250  ml oleju Kujawski Pierwsze Zbiory
  • 250 ml wody w temp. pokojowej
  • 320 g cukru
  • 20 g kakao
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka z cukrem ubijamy do potrojenia objętości.

Mąkę wsypujemy w dwóch turach i mieszamy całość masy ręcznie.

Dodajemy wodę, olej i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy naprzemian: łyżka ciasta ciemnego, łyżka ciasta jasnego.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170℃ (grzanie góra-dół).

Pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Kategorie przepisów