Ciasto zebra z borówkami i oranżadą

Ciasto zebra z borówkami i oranżadą

Zdjęcie - Ciasto zebra z borówkami i oranżadą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zebra z borówkami i oranżadą, czyli soczyste ciasto na oleju Kujawskim i oranżadzie. Dzięki olejowi ciasto jest długo świeże i proste w przygotowaniu. Olej Kujawski ma złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie zmienia smaku ciast.

Składniki na ciasto zebra z borówkami i oranżadą:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka oranżady lub napoju gazowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g borówek
  • 1 szczypta soli

Zdjęcie - Ciasto zebra z borówkami i oranżadą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto zebra z borówkami i oranżadą?

Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać w jednej misce z olejem Kujawskim i oranżadą. W innej misce ubić białka ze szczyptą soli. Następnie do ubitych białek stopniowo dodawać cukier – cały czas mieszając.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do stale ubijanych białek – już na wolniejszych obrotach – dodawać na przemian trochę mąki z proszkiem do pieczenia i trochę żółtek z olejem i oranżadą. Aż do opróżnienia misek.

Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy ok, 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (papier do pieczenia zawsze zgniatam w kulkę, żeby dobrze się układał w tortownicy). Nakładać na środek naprzemiennie po łyżce jasnej i ciemnej masy, na koniec do ciasta powtykać borówki.

Ciasto zebra z borówkami i oranżadą piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka*. Na koniec posypać cukrem pudrem.

*Po co piec ciasto “do suchego patyczka” i jak to robić?

Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, stąd podawane czasy pieczenia mogą być różne dla różnych piekarników. Dlatego, aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone i nie ma zakalca – warto przeprowadzić test suchego patyczka. Jak to zrobić?

Przed zakończeniem pieczenia ciasta otworzyć lekko piekarnik i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli na wykałaczce są przyklejone kawałki ciasta, to znaczy, że wymaga ono jeszcze pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.

 

Czas przygotowania: 75 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów