Ciasto wiśniowa zebra

Ciasto wiśniowa zebra

Zdjęcie - Ciasto wiśniowa zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto – Wiśniowa zebra.

Pięknie się prezentuje i jest proste w przygotowaniu. Na pewno zasmakuje każdemu.

Dzięki zastosowaniu oleju Kujawskiego jest idealnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Do ciasta warto użyć owoców sezonowych – dodanie wiśni świetnie się tu komponuje.

Składniki na ciasto wiśniowa zebra:

  • 5 jajek
  • 2 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 500 g wydrylowanych wiśni

Zdjęcie - Ciasto wiśniowa zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto wiśniowa zebra?

Rozbijam jajka i oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy do rozpuszczenia się, a następnie po jednym żółtku.

Kiedy masa jest gęsta – dodaję partiami mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, olej Kujawski i wodę gazowaną. Mieszam już na wolnych obrotach.

Dzielę masę na dwie równe części (u mnie wyszło po ok. 600 g) do dwóch misek. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej mąkę (3 łyżki). Po połączeniu składników wykładam ciasto na zmianę: po 3 łyżki masy kakaowej i 3 łyżki jasnej na środek blaszki o wymiarach 24 x 28 cm.

Na koniec wykładam na całość połowę wiśni odsączonych z nadmiaru soku.

Piekę przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.

Po ok. 6 min. pieczenia dokładam resztę wiśni.

Ciasto Wiśniowa zebra studzę na kratce.

Zdjęcie - Ciasto wiśniowa zebra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 70 min.

Liczba porcji: 10

Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów