Ciasto wiśniowa zebra
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto – Wiśniowa zebra.
Pięknie się prezentuje i jest proste w przygotowaniu. Na pewno zasmakuje każdemu.
Dzięki zastosowaniu oleju Kujawskiego jest idealnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Do ciasta warto użyć owoców sezonowych – dodanie wiśni świetnie się tu komponuje.
Składniki na ciasto wiśniowa zebra:
- 5 jajek
- 2 ½ szklanki mąki tortowej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- 500 g wydrylowanych wiśni
Jak upiec ciasto wiśniowa zebra?
Rozbijam jajka i oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy do rozpuszczenia się, a następnie po jednym żółtku.
Kiedy masa jest gęsta – dodaję partiami mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, olej Kujawski i wodę gazowaną. Mieszam już na wolnych obrotach.
Dzielę masę na dwie równe części (u mnie wyszło po ok. 600 g) do dwóch misek. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej mąkę (3 łyżki). Po połączeniu składników wykładam ciasto na zmianę: po 3 łyżki masy kakaowej i 3 łyżki jasnej na środek blaszki o wymiarach 24 x 28 cm.
Na koniec wykładam na całość połowę wiśni odsączonych z nadmiaru soku.
Piekę przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
Po ok. 6 min. pieczenia dokładam resztę wiśni.
Ciasto Wiśniowa zebra studzę na kratce.
Czas przygotowania: 70 min.
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwe