Ciasto tortowe z brzoskwiniami
Ciasto tortowe z brzoskwiniami możecie zrobić zarówno w formie placka, jak i torta. Jest dość wysokie, nie za słodkie i naprawdę pyszne. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka:
232 x 32 cm
Biszkopt I:
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt II:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, miksujemy aż się nam rozpuści.
2. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy.
Oba biszkopty przygotowujemy tak samo, różnica jest tylko taka, że w drugim dodajemy mniej mąki i dodatkowo kakao.
Masa I budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 kostki masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
1. 1.5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić obie mąki, dodać żółtka i wymieszać. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Ostudzić.
2. Dwie kostki masła dobrze utrzeć, dodać ostudzony krem i zmiksować do połączenia się składników.
3. Masę podzielić na 2 części: do jednej dodać cukier waniliowy i zmiksować, a do drugiej kakao i również zmiksować.
Masa II serowa:
- 4 serki homogenizowane - po 150 g
- 2 galaretki truskawkowe (mogą być inne)
1. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Jak zaczną tężeć, dodać do nich serki homogenizowane i wymieszać do połączenia się składników.
Dodatkowo:
- brzoskwinie w puszcze
- ciemne winogrona
- 2 galaretki brzoskwiniowe
W ciemnym biszkopcie wykrawamy kółka średnicy banana - ja robiłam to kieliszkiem.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, winogrona kroimy na pół. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku - studzimy.
Na jasny biszkopt wykładamy masę ciemną - na masę biszkopt z dziurkami w które wkładamy brzoskwinie - teraz całość zalewamy masą serową - teraz układamy wykrojone z ciasta ciemnego krążki - pomiędzy krążki układamy ciemne winogrona (przekrawamy je na pół) - masa jasna - pokrojone w plasterki brzoskwinie - tężejąca galaretka
Ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego :-)