Ciasto śliwkowe od Marzenki
Przepis na to ciasto otrzymałam od mojej koleżanki, która co jakiś czas podrzuca mi swój domowy przepis. Jej ciasteczka (tutaj przepis) pokochało wielu - są naprawdę doskonałe.
Tym razem śliwkowiec w prostej wersji: zmieszaj, dorzuć, upiecz i gotowe. Ciasto ucierane - bez zbędnych ceregieli...
Ciasto ucierane ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 25 dkg stopionego masła
- 75 dkg śliwek (mogą być też jabłka)
- cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę
W misce dokładnie wymieszać mikserem żółtka, tłuszcz i cukry. Dodać mąki i ubitą pianę z białek.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, przestudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: