Ciasto śliwkowe od Marzenki

Ciasto śliwkowe od Marzenki

Przepis na to ciasto otrzymałam od mojej koleżanki, która co jakiś czas podrzuca mi swój domowy przepis. Jej ciasteczka (tutaj przepis) pokochało wielu - są naprawdę doskonałe.
Tym razem śliwkowiec w prostej wersji: zmieszaj, dorzuć, upiecz i gotowe. Ciasto ucierane - bez zbędnych ceregieli...
Zdjęcie - CIASTO ŚLIWKOWE OD MARZENKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto ucierane ze śliwkami
SKŁADNIKI:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 25 dkg stopionego masła
  • 75 dkg śliwek (mogą być też jabłka)
  • cukier puder do posypania
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę

W misce dokładnie wymieszać mikserem żółtka, tłuszcz i cukry. Dodać mąki i ubitą pianę z białek.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, przestudzić.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów