Ciasto śliwkowe od Marzenki

Przepis na to ciasto otrzymałam od mojej koleżanki, która co jakiś czas podrzuca mi swój domowy przepis. Jej ciasteczka (tutaj przepis) pokochało wielu - są naprawdę doskonałe.
Tym razem śliwkowiec w prostej wersji: zmieszaj, dorzuć, upiecz i gotowe. Ciasto ucierane - bez zbędnych ceregieli...
Zdjęcie - CIASTO ŚLIWKOWE OD MARZENKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto ucierane ze śliwkami
SKŁADNIKI:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 25 dkg stopionego masła
  • 75 dkg śliwek (mogą być też jabłka)
  • cukier puder do posypania
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę

W misce dokładnie wymieszać mikserem żółtka, tłuszcz i cukry. Dodać mąki i ubitą pianę z białek.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, przestudzić.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Reakcje:

Kategorie przepisów

Podobne przepisy