Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to popularne ciasto w zielonych kolorach, przygotowywane na zielonym soku typu Kubuś czy Pysio. Składa się z biszkoptu (choć w wersji bez pieczenia można go zrobić na biszkoptach), masy budyniowej, pianki śmietanowej, delicji i galaretki.
Bardzo ładnie prezentuje się na stole i dobrze smakuje.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 5 łyżek drobnego cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
- 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 l zielonego soku typu Kubuś/Pysio
- 2 łyżki cukru
Pianka śmietanowa:
- 1 op. zielonej galaretki
- 400 ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
- 2 małe op. delicji z czekoladzie (wykorzystamy 1,5 opakowania)
- 2 op. zielonej galaretki
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy.
Z soku odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostały sok wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujący się sok wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Gorący budyń wylewamy na biszkopt w formie, wyrównujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Na masie budyniowej rozkładamy delicje.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia (temp. pokojowa).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec wlewamy przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Masę śmietanową wykładamy na masę budyniową z delicjami.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami