Ciasto „Pijana śliwka”
Ciasto warstwowe, składające się z jasnego i kakaowego biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi oraz czekoladową masą budyniową z dodatkiem suszonych śliwek kalifornijskich moczonych przez noc w rumie. Na wierzchu herbatniki i moim zdaniem najlepsza polewa czekoladowa.
Ciasto „Pijana śliwka” to wypiek idealny na święta czy rodzinne spotkania. Jest wysokie, dobrze się je kroi i pysznie smakuje.
Składniki na ciasto „Pijana śliwka”:
Rumowe śliwki:
- 200 g śliwek kalifornijskich
- rum
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 4 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka rumu
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 4 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru
- 3-4 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella – opcjonalnie
- 200 g masła
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (1 słoiczek)
- herbatniki
Polewa:
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Jak przygotować ciasto „Pijana śliwka”?
Śliwki:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy (u mnie śliwki wpiły niemalże cały rum, nie odsączałam ich bardzo mocno, dodałam tę resztkę rumu do masy).
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy mocno się spienią dodajemy po 1 łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej/rum. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao (jeśli chcesz, dodaj też trochę proszku do pieczenia), mieszamy delikatnie szpatułką. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut.
W ten sam sposób szykujemy biszkopt jasny (nie dodajemy już do niego kakao).
Masa budyniowa:
Około 2/3 szklanki mleka mieszamy w dużym garnuszku z proszkiem budyniowym oraz żółtkami.
Pozostałe mleko (1 i 1/3 szklanki) łączymy z cukrem i podgrzewamy. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego połamaną na kostki czekoladę mleczną. Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec dodajemy suszone śliwki, nutellę oraz odrobinę rumu do smaku (opcjonalnie).
Składanie ciasta:
Na biszkopcie kakaowym rozprowadzamy połowę powideł śliwkowych. Wykładamy połowę czekoladowego kremu budyniowego. Dajemy biszkopt jasny, który smarujemy powidłami. Wykładamy pozostały krem czekoladowy. Rozkładamy herbatniki. Wierzch dekorujemy ulubioną polewą lub zostawiamy same herbatniki.
Polewa:
Żelatynę rozrabiamy w 3 łyżkach zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Masło podgrzewamy z cukrem oraz kakao. Do ciepłej mieszanki dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy po 1 łyżce śmietany, mieszamy za każdym razem do połączenia. Odstawiamy na kilka minut, a gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch ciasta.
Polewę dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Polecam również przepis na Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem