Ciasto na pierogi

Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy olej Kujawski i sól. Całość mieszamy widelcem, stopniowo dolewając wodę (bardzo możliwe, że nie wykorzystamy całej wody). Następnie zagarniamy mąkę z wodą i wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk oraz blatu, będzie sprężyste, gładkie i lśniące. Gotowe ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na ok. 30 min.


Z ciasta odkrawamy 1/4 ciasta (pozostałą część trzymamy pod miską) i rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Tak przygotowane odkładamy pod ściereczkę, na podsypaną mąką tacę, żeby nie wyschły.


Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, przez ok. 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu pierogów do gotującej się wody należy delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do dna.


Porada:

Ciasto na pierogi po wyrobieniu należy zawsze odłożyć pod miskę, ponieważ gluten potrzebuje czasu, żeby zacząć pracować i zmiękczyć je.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Makaron z brokułami i pesto brokułowym
1

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną
1

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym
1

Zupa grzybowa z pęczakiem i ol…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rafaello z kaszy jaglanej z maliną

Rafaello z kaszy jaglanej z ma…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim